Ons team heeft in de afgelopen jaren zeker niet stil gezeten. We hebben hard gewerkt aan mooie ontwikkelingen voor onze leerlingen, zowel op persoonlijk als op onderwijskundig vlak. Eén van de ontwikkelingen waar wij in de afgelopen jaren mee bezig is geweest, is het herbekijken van onze visie op onderwijs. Binnen de hernieuwde visie staat de vraag centraal ‘wat hebben kinderen nodig om tot ontwikkeling te komen en hoe kan de school hen voorbereiden op de maatschappij van de toekomst?’. Met deze vraag is het team verder aan de slag gegaan. Hieruit vloeide een aantal punten voort die de school belangrijk vindt voor haar leerlingen, zoals talentontwikkeling, eigenaarschap van het eigen leerproces, aandacht voor burgerschap in de school, vertrouwen in jezelf, veiligheid, goed opgeleid personeel en goede samenwerking met ouders/verzorgers.
Kernwaarden van de school
‘Bloeien/tot bloei komen’ en ‘Ontmoeten’; dat zijn de twee hoofdkernwaarden die de basis vormen voor het onderwijs op De Mheyster. Het onderwijs is erop gericht alle kinderen tot volle ontwikkeling en bloei te laten komen, zodat zij vol (zelf)vertrouwen en met de juiste kennis en werkhouding naar het vervolgonderwijs gaan en verder de wereld intrekken. Naast de vormingsgebieden rekenen, taal, sociaal-emotionele ontwikkeling, Engels en wereldoriëntatie, besteedt de school daarom veel aandacht aan talentontwikkeling.
Talentontwikkeling
Aan talentontwikkeling werken we met de inmiddels ingevoerde ateliers/workshops. Daarin hebben kinderen de keuze om een talent of interessant onderwerp verder uit te diepen/ontwikkelen. In de toekomst hopen wij dit verder te kunnen uitbreiden, zodat wij kinderen ook voorbereiden op welke beroepen er zijn en dat ze eens hebben kunnen proeven aan zulke beroepen door workshops te volgen.
Eigenaarschap van het leren
Om dit vorm te geven hebben we ervoor gekozen om te gaan werken met een datamuur in de klas. Op een databord is zichtbaar wat de groepsregels zijn, wat de missie van de groep is en aan welke doelen er wordt gewerkt.
De groepsregels zijn goed zichtbaar op het databord. Deze regels worden samen met de kinderen opgesteld. Het samen opstellen van groepsregels is één van de eerste activiteiten van een groep om een groepsgevoel te creëren.
Ook staat de groepsmissie beschreven. Een missie beschrijft een doel voor leraar, leerlingen, ouders en betrokkenen van een groep: “waar staan we voor als groep en hoe willen we dat dit jaar voor elkaar krijgen”. Als duidelijk is voor leerlingen en leraar waar de groep in een schooljaar voor wil gaan en op welke manier ze dat willen bereiken blijkt dat de productiviteit, effectiviteit, maar ook de saamhorigheid en het plezier met sprongen vooruit gaan.
Daarnaast staan de doelen op de datamuur. Kinderen kunnen aangeven of ze moeilijkheden m.b.t. een doel ervaren en plakken een foto bij het doel dat ze moeilijk vinden. Zo kan de leerkracht inspelen op de behoeften van uw kind. Bij de kleutergroepen werken ze vaak met groepsdoelen, om zo samen aan een bepaald doel te werken. Als ze dit behaald hebben volgt er een beloning.
Directe Instructiemodel
Het directe instructiemodel is een lesmodel dat uitgaat van de verschillende leervermogens van kinderen. Kinderen verschillen van elkaar in de manier en snelheid van leren.
Sommige kinderen begrijpen de instructie snel en willen vlot aan de slag, andere kinderen hebben meer uitleg nodig. Daar is in het Directe Instructiemodel rekening mee gehouden.
Er zit veel structuur in de lessen, want elke les is opgebouwd uit een aantal fasen: terugblik, oriëntatie, instructie, begeleid inoefenen, controle, verwerking en afronding.
De leerkracht controleert in grote mate het leerproces. Dit model is vooral effectief bij kinderen die veel begeleiding en een actieve instructie nodig hebben.
Afspraken en regels
Momenteel hanteren wij een vijftal afspraken en regels die door de hele school te zien zijn. Deze richten zich vooral op het pedagogische deel. Dit schooljaar gaan we ook afspraken en regels maken m.b.t. het didactische deel, dus op het gebied van lesgeven.
Van en voor mensen
We zijn een school van en voor mensen; we staan open voor ieder die op ons pad komt. Kinderen en ouders/verzorgers, collega’s, partners in de wijk en in de stad. We zijn geïnteresseerd in anderen en willen van hen leren. Dat is hét kenmerk van hoe we met elkaar omgaan, daarnaast willen wij soms ook ontmoeten. Om deze twee hoofdkernwaarden tot een succes te maken, vinden wij dat de kernwaarden respect, structuur, kwaliteit, ontwikkelen, samen, veiligheid, welbevinden, plezier, betrokkenheid en groei hier onlosmakelijk mee verbonden zijn”. Iets voor een ander betekenen
Naast de feestelijkheden rondom het vijfjarig jubileum heeft het team van de Mheyster al volop gebrainstormd over ontwikkelingen voor de school die in lijn zijn met haar (hoofd)kernwaarden. Een samenwerking met Stichting Present is hier een mooie uitkomst van. Deze stichting wil een brug slaan tussen mensen die iets hebben te bieden en mensen die daarmee geholpen kunnen worden. Samen willen wij iets betekenen voor een ander, de ander ontmoeten. Wij zullen helaas nu moeten kijken hoe wij dit kunnen inpassen m.b.t. Corona.
Moestuin
Ook het vormgeven van een eventuele moestuin in de leertuin aan de achterkant van het gebouw is een ontwikkeling waarover nu gesproken wordt. In de toekomst zullen er nog meerdere ontwikkelingen op de rol staan, maar daarover vertellen we een andere keer meer als er voldoende informatie over is.
Al deze ontwikkelingen zullen nog verder ontwikkeld moeten worden. Ieder jaar een stapje verder, om zo te komen tot een nog mooiere school.